Pagani Huayra: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten (2024)

 • Homepage
 • Auto
 • Pagani
 • Pagani Huayra

Sterke punten

 • Exotisch design
 • Hyperexclusief
 • Indrukwekkende prestaties

Zwakke punten

 • Extreem duur
 • Niet zo mooi als de Zonda
 • Interieur een beetje kitsch

Pagani Huayra : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Pagani Huayra, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:

*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Pagani Huayra: het moeilijke tweede album

Pagani bestormde in 1999 de wereld van de supercars met de Zonda, een exotisch uitziende tweezitter met een Mercedes-AMG V12 onder de kap en een tot in de puntjes verzorgd ontwerp. De Zonda was een groot succes, maar moest toch een keer opgevolgd worden. In 2011 kwam dan de Huayra, die een minder uitgepuurd design had en zijn atmosferische V12 verving door een exemplaar met twee turbo’s. Pagani heeft nooit moeite gehad met zijn auto’s te verkopen, maar toch bleven de verzamelaars nieuwe versies van de Zonda aanvragen, al heeft de Huayra ook zijn nodige varianten gekregen. Intussen heeft Pagani de Utopia voorgesteld, de opvolger van de Huayra die terug moet keren naar de essentie van rijplezier. Lees meer

Interesse in een Pagani Huayra

Pagani Huayra occasions

Pagani Huayra dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Mercedes EQS SUV (2023) test: waarom hij de EQS sedan overbodig maakt31-01-2023 · Ø 3 min. LeestijdVolkswagen ID. Buzz: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h29-12-2022 · Ø 3 min. LeestijdBMW iX1 test: van deze elektrische suv zit de Volvo XC40 Recharge rechtop in zijn bed29-12-2022 · Ø 3 min. LeestijdWaarom de Toyota Corolla Cross als geroepen komt29-12-2022 · Ø 6 min. LeestijdDe Peugeot 408 lijkt nergens op en dat vinden we geweldig29-12-2022 · Ø 3 min. LeestijdSmart #1 review: spreekt Chinees en opent de aanval op Volkswagen en Renault29-09-2022 · Ø 4 min. Leestijd

Ontdek meer

Goede redenen

 • Een Pagani is werkelijk uniek in de supercarwereld, met een uitgestrekt design en een interieur dat met de aandacht voor detail van een juweel is samengesteld.
 • Kom je een Huayra tegen, dan mag je direct ook een lottobiljet gaan kopen: er zijn er slechts zo’n 300 geproduceerd, met alle varianten inbegrepen.
 • De Huayra werd lang in één uitvoering verkocht, maar kreeg in 2016 een extremere versie: de BC, gevolgd door de Roadster en de Roadster BC. Daarna had je nog de nog krachtigere Imola, de exclusieve Tricolore en de Huayra R, met een atmosferische V12 en een zeer laag gewicht. Stuk voor stuk razendsnel en extreem exotisch.
 • Bij Pagani is de klant werkelijk koning, er zijn dus geen twee Huayra’s die identiek zijn. Sowieso zijn de personalisatiemogelijkheden zeer uitgebreid, maar als je nog meer geld op tafel legt, kon je ook een one-off bestellen die volledig naar smaak is samengesteld.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Huayra kreeg als eerste Pagani de biturbo-V12 van Mercedes-AMG, die niet door iedereen even warm werd onthaald vanwege het veel bravere geluid vergeleken met de krijsende, atmosferische 7,3 liter-V12 uit de latere Zonda’s. Dat is ook de reden waarom heel wat klanten nog lang na de introductie van de Huayra nieuwe speciale versies van de Zonda bestelden, waarvoor telkens een oud exemplaar moest omgebouwd worden, aangezien de oude V12 niet meer werd gemaakt.

De nieuwe V12, 6 liter groot en gelijkaardig aan die uit de AMG 65-modellen van Mercedes, levert in standaardtrim 730 pk en 1.000 Nm, een vermogen dat naar de achterwielen wordt gestuurd via een gerobotiseerde versnellingsbak met een enkele koppeling en 7 versnellingen.

Naarmate er nieuwe varianten uitkwamen van de Huayra, nam het vermogen nog toe. De Huayra BC en Roadster kregen 764 pk, de Roadster BC zelfs 802 pk. De Huayra Imola klom tot 838 pk, de Huayra Tricolore en Codalunga kregen 840 pk en 1.100 Nm.

Maar de speciaalste motor zat wel in de Pagani Huayra R, een speciaal voor het circuit gebouwde versie (en de opvolger van de Zonda R) met een door HWA aangepaste 6 liter-V12 zónder turbo’s en met 850 pk en 750 Nm. Deze hoogtoerige V12 houdt pas op bij 9.000 toeren per minuut en heeft een speciaal ontwikkelde sequentiële versnellingsbak met 6 verzetten om zijn vermogen naar de achterwielen te brengen.

Afmetingen

De afmetingen van de Huayra variëren lichtjes naar gelang de uitvoering, maar in standaardtrim is het model 4,60 meter lang, 2,04 meter breed en 1,17 meter hoog. Het basismodel woog 1.350 kilo, maar doorheen de jaren kwamen er steeds lichtere versies uit. De BC zette 1.218 kilo op de weegschaal, de Roadster 1.280 kilo en de Roadster BC 1.250 kilo. De Imola-versie woog 1.246 kilo, de Tricolore 1.270 kilo.

Tenslotte was er de Huayra R, die volledig gestript was van zijn comfortsnufjes en veiligheidsvoorzieningen voor de openbare weg, waardoor hij amper 1.050 kilo op de schaal legt.

Uitvoeringen

Zoals gezegd, zijn er heel wat verschillende uitvoeringen van de Huayra uitgebracht, op aanvraag van de klanten of gewoon als nieuwe topversie van het model.

Van de gewone coupé zijn er 100 exemplaren gebouwd, de Roadster zou opnieuw in een oplage van 100 exemplaren zijn gebouwd. Van de BC zijn er 30 exemplaren, de Roadster BC kreeg er 40. De Imola was zeer beperkt, met slechts 5 exemplaren, net als de Codalunga, terwijl de Tricolore 4 keer is gemaakt. Tenslotte zouden er 30 Huayra R’s worden gebouwd.

Nieuw- en occasionprijzen

Een Pagani is nooit goedkoop, maar met de Huayra schoot de vanafprijs per exemplaar wel flink omhoog vergeleken met de Zonda. Een gewone coupé koste al meer dan een miljoen euro zonder enige personalisatie, de BC ging over de 2 miljoen en Roadster BC zelfs 4 miljoen. De Huayra R gaat voor 2,6 miljoen exclusief belastingen over de toonbank, de Tricolore kostte liefst 5,5 miljoen en de Codalunga is de duurste van allemaal, met een prijs van 7 miljoen euro exclusief belastingen.

Met zijn extreem exclusieve oplage, is er amper een aanbod aan occasions van de Pagani Huayra. We vinden op het moment van schrijven (November 2022) twee exemplaren terug in Europa, allebei Roadsters, met een prijs van ongeveer 4 miljoen euro. Maar dit is dan ook een wagen die eerder via exclusieve veilingen of achter gesloten deuren wordt verkocht.

Design

Exterieur

De Pagani Huayra had een ronder design dan zijn voorganger, al bleef de basisvorm gelijk: een korte neus met twee kleine, ronde koplampjes, een passagierscompartiment dat qua vorm een beetje aan de co*ckpit van een straaljager doet denken en een lange staart waarin de superkrachtige V12 verwerkt zit. Net als de Zonda heeft de Huayra vleugeldeuren, een neus die naar voor openklapt en een in één stuk openende achterkant die alle techniek in vol ornaat blootstelt. Speciaal aan de Huayra is ook zijn actieve aerodynamica, met flappen aan de voor- en achterkant die openen en sluiten volgens de dynamiek van de auto voor meer downforce of net een betere stroomlijn. Al hebben de circuitversies van de Huayra wel gewoon vaste vleugels en grote diffusors.

Interieur

De aandacht voor detail zet zich verder in het interieur, dat enkel in zeer hoogwaardige materialen is aangekleed: metaal, leer en koolstofvezel. Het zorgt voor een look die een beetje kitsch is, maar wel een plezier is voor de zintuigen bij het bedienen van de elementen. Let ook op de unieke vorm van de gas- en rempedalen, de openbare mechaniek van de transmissie en de vele kleurcombinaties die de klanten hebben samengesteld. De Huayra R is veel minimalistischer en heeft echt het interieur van een racewagen, zonder de mooie afwerking en met een racestuur en een -display voor je neus met de belangrijkste info.

Pagani Huayra: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten (11) Pagani Huayra: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten (12)

Rijhulp en veiligheid

Waar minder aandacht aan werd besteed, is de veiligheidssystemen in de Huayra. Het model is sowieso veel te exclusief om te onderwerpen aan onafhankelijke crashtests, maar meer dan een paar airbags en een extreem stijf chassis uit carbon heb je niet om je te beschermen. Parkeersensoren en een achteruitrijcamera waren zelfs optioneel! Het is om veiligheidsredenen dat de Huayra een tijdlang niet straatlegaal was in de VS: het model moest een schakelaar hebben om de passagiersairbag uit te zetten.

Alternatieven

Is de Pagani Huayra niet helemaal naar je smaak, dan kan je ook terecht bij de andere Italiaanse supercarbouwers voor een speciaal model met een prijskaartje in de miljoenen: Ferrari heeft de LaFerrari of de SP3 Daytona, Lamborghini heeft de Sián of de moderne Countach. Al deze modellen zijn al uitverkocht, dus je moet op zoek gaan naar een ‘gebruikt’ exemplaar, al spenderen deze hyperexclusieve modellen doorgaans hun leven in een geconditioneerde garage om hun waarde te behouden. Andere alternatieven zijn de McLaren Speedtail, Bugatti heeft de Chiron en zijn varianten en Aston Martin heeft de extreme Valkyrie. Of misschien wil je de Koenigsegg Jesko, die met evenveel zorg voor detail wordt gebouwd, maar nog meer de focus legt op prestaties.

FAQ

Hoeveel kost de Pagani Huayra?

Het basismodel kostte bij zijn lancering minstens een miljoen euro, zonder enige personalisatie, maar de varianten die erop volgden werden ook steeds duurder. De duurste en laatste versie van de Huayra, de Codalonga, kost minstens 7 miljoen euro per stuk, exclusief belastingen!

Hoe snel is de Pagani Huayra?

De standaard Pagani Huayra coupé kan in 2,8 seconden van 0-100 km/u accelereren en haalt een topsnelheid van 383 km/u. Latere versies van de Huayra hadden meer vermogen, maar werden vooral ontworpen om sneller te zijn op het circuit.

Is de Pagani Huayra uitverkocht?

Pagani heeft alle ongeveer 309 exemplaren van de Huayra al verkocht en de opvolger is al gepresenteerd: de Utopia, met 864 pk en een manuele versnellingsbak.

Pagani Huayra: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6199

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.